петак, 17. мај 2013.

POZNATI RODJENI 17-18 MAJ

Na današnji 17 maj 1961 rodjena je irska pevačica -ENYA.Ova sjajna diva studirala je klasičnu muziku i prodala je preko 75 miliona albuma.Njen Merkur u blizancima u trigonu sa Jupiterom donosi joj prirodan dar, autentičnost, izuzetno muzičko obrazovanje i originalnost.Njena fantastična Venera u ovnu pravi trigon sa Uranom, pa se na početku karijere predstavila kao nezavisni umetnik i neko ko prezentuje slobodu, moć, kreativnost.Vrlo je svoja, pod uticajem crkvene i klasične muzike.Dobitnik je mnogobrojnih nagrada, pevala je za papu.I sama je bila iznenadjena uspehom van Irske, jer je izjavila da je muzika nešto njeno privatno.Njen Mesec na 28 stepenu Blizanaca poseban je znak društvene prilagodljivosti i omiljenosti.Vrlo je mlada duhom i u stalnom pokretu.Ova umetnica sigurno trenutno sprema nešto novo, što će joj doneti još jači pečat u daljem periodu.

Na današnji 17.maj1982 rodjen je francuski košarkaš -TONY PARKER( rodjen u znaku Bika sa podznakom na 5 stepenu( kraljevskom stepenu Lava) Vage.Mars na ascedentu najavio je uspeh i smisao za sport.Mesec u ribama donosi emotivnu dušu, mada često sklonost manjoj ličnoj nesigurnosti koju je osetio i emotivno.S obzirom da ipak pripada umetničkoj kombinaciji, on je i iskoristio taj talenat, izdao je muzički album TP.Ovaj emotivni sportista je veliki perfekcionista, izuzetne intelegencije koji često veoma vaga izmedju karijere i privatnog života.Iako je do 6.10.2012 imao vrlo težak period, tek sada može da se opusti i krene u nove pobede.Uz pomoć Fortune i Severnog čvora u raku u 10 i uz uticaj Meseca u ribama on često intuitivno zna da preodseti pravi momenat kada treba da promeni svoju karijeru ili donese neke nove odluke.Emotivno je vratio neka karmička dugovanja( iza njega je jedan propao brak koji je mogao dovesti do velikog ličnog povlačenja i osećaja pada njegove reputacije), medjutim pred njim su veliki sportski i muzički izazovi posebno od ovog perioda.

18.maja 1711 rodjen je matematičar, fizičar, astronom -RUDJER BOŠKOVIĆ.Uz nauku bavio se i diplomatijom.Smatra se medju 100 najznamenitijih Srba svih vremena.Bio je profesor univerziteta, osnivač Milanske opservatorije i direktor Optičkog instituta Francuske mornarice.

Bio je univerzalan stvaralac: filozof, matematičar, astronom, fizičar, inženjer, pedagog, geolog, arhitekta, arheolog, konstruktor, optičar, diplomata, putopisac, profesor, isusovac, najbolji pesnik na latinskom jeziku osamnaestog veka i prevodilac-poliglota.Kao sedmo dete trgovca Nikole Boškovića, Srbina iz Orahova Dola kod Trebinja u Hercegovini i majke Pavle, italijanskog porekla, iz porodice Bara Betere, poznatog dubrovačkog pesnika.
Ceo radni vek proveo je u tuđini, gde je stekao i svetsku slavu, a samo jednom svratio u svoj rodni Dubrovnik, 1747. godine.
Svoje poreklo nikada nije krio - ostao je Slovinac, kako su se tada nazivali Južni Sloveni.
 Ruđer Bošković je umro i sahranjen 13. februara 1787. godine, a srce mu je preneto u zavičaj.( preuzeto sa sajta blic.rs)

18.maja 1939, Doboj rodjena je jedna od najlepših pevačica novokomponovane muzike -SILVANA ARMENULIĆ.voje arhivske snimke sevdalinki snimila za arhiv Radio Beograda šezdesetih godina XX veka. Svojom pojavom, nacinom odevanja i pesmama napravila je veliku promenu u narodnoj muzici. Pesma "Šta ce mi život" Tome Zdravkovica, koju je otpevala u TV seriji "Ljubav na seoski nacin" postala je mega hit, a istoimena ploca, koju je izdao zagrebacki "Jugoton", prodata je u to vreme za neverovatnih 300.000 primeraka!
Godine 1961. se udala za poznatog jugoslovenskog tenisera Radmila Armenulica, sa kojim je 1964. dobila cerku Gordanu.
Poginula je 10. oktobra 1976. godine u saobracajnoj nezgodi na auto-putu Beograd-Niš, kod mesta Kolari. Zajedno sa njom poginula je i njena sestra Mirjana (Merima) Barjaktarevic i Rade Jašarevic šef Narodnog orkestra RT Beograd, koji je i vozio kola.Sunce na zvezdi Algol u konjukciji sa njenim Uranom jeste donelo naglu popularnost i omiljenost, ali sve vreme je nosilo veliku opasnost.Njen Merkur na 6 stepenu Bika u kvadraturi sa Plutonom je doneo aspekt velike opasnosti kroz saobraćaj, koja se nažalost loše završila.Uticaj njene Venere u konjukciji sa Saturnom u ovnu u kvadraturi sa Marsom može biti znak da je svoja emotivna iskustva često dobro prenosila u pesmu i da je često pevala o svojim iskustvima.Bila je vrlo svoja, tvrdoglava, sklona uživanju, ali dovoljno uporna da istera stvari do kraja.Njene pesme se ne mogu zamisliti ni na jednoj svadbi na našim prostorima i sigurno da je Silvana Armenulić -legenda koja je ostavila veliki pečat na našu muziku.

Nataša Paunovski


Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Архива чланака

Autorska prava

Copyright by Natasa Paunovski